Споделете с приятели:

Все по-често децата, които се записват в програмата ни Healthy Kids, имат симптоми и проблеми, подобни на тези на възрастните – ограничена мобилност, неосъсзнатост на движенията, несъразмерно развита мускулатура, дисбаланси, често симптоми като замайване, задъхване, бързо настъпване на умора.

Живеем в странни времена, в които тийнежджърите не могат да докоснат пръстите на краката си, но родителите им могат. Това е новата реалност. Наблюденията показват, че телата на подрастващите вече показват явни доказателства за дигиталния им живот.

Ако не се вземат мерки срещу вредите от продължителното ползване на различни устройства навреме, днешните млади хора ще бъдат изложени на по-висок риск от болезнени травми и влошено качество на живота в дългосрочен план, се посочва в публикация на австралийския блог Linda Stade.

В статията се говори за спортна програма, насочена към дългосрочно атлетическо развитие и целяща подобрение на спортните способности и високото качество на живот на учениците. 

Ръководителят на програмата (бивш баскетболист) Линдън Брифис коментира следното:

“Когато направихме първоначален скрининг на топ атлетите ни, във всяка една област видяхме сходни елементи, като ограничена мобилност, лоша стойка, слаборазвита коремна мусулатура. Всичко това е предпоставка за проблеми вбъдеще. Помислихме си – щом елитните ни атлети имат тези общи проблеми, как ли ще изглеждат резултатите на 7-годишните ученици?

И нека се замислим: децата прекарват по над 5-6 часа дневно в училище, седнали на столове с универсален размер, през останалото време са изгърбени над телефона. Добавяме тежките раници и ограниченото движение. Последствията са лесно видими.

Какви са основните проблеми, предизвикани от дигиталните устройства?

Без да се спираме по никакъв начин на проблеми с очите, неспособност за концентрация или агресия, целта на публикацията е да разгледа чисто физиологичните проблеми, до които водят технологиите.

Илюстрация: Linda Stade Education

Прегърбване (swayback)

Прегърбването се предизвиква от неправилна стойка – огледайте се около вас и бързо ще видите характерните за всеки, който си “цъка”: събрани напред рамене и изкривен напред гръб. Тази позиция на тялото води до неестествен (като поза и продължителност) натиск върху прешлените и тяхната мускулатура. Честа причина за тази стойка са слабите коремни и гръбни мускули.

Слаборазвита коремна мускулатура

Мускулите, разположени в средата на тялото – така нареченото ядро (core), включват всички мускули от стернума до пелвиса, към тях спадат и глутеалната мускулатура, която се “захваща” в пелвиса и за гръбнака. Тези мускули трябва да са силни, за да осигуряват дори най-базовите функции на тялото – ходене, изправяне, клякане – дори простото взимане на книга от шкафа.

Когато тези мускули не са достатъчно силни, те не успяват да държат тялото в правилна позиция, което води до влошено развитие на цялата мускулатура. Заради слабост в коремната част предразположеността към различни травми. Децата могат да развиват тази мускулатура чрез  плуване, тичане, катерене, каране на колело и дори проста игра. Децата обаче прекарват все по-малко време във физически игри.

Скъсяване на бедрената мускулатура

Когато човек прекарва дълго време в седнала позиция, мускулите в задната част на бедрата (hamstrings) се стягат и скъсяват. Това е и причината мнозина да не успяват да докоснат пръстите на краката си. Скъсената бедрена мускулатура има отношение към неправилната позиция на пелвиса, която пък се отразява директно на позицията на гръбначния стълб.

Проблеми със стойката

Надяваме се, че е кристално ясно, че ако една област от тялото е компрометирана, това предизвиква домино ефект и върху останалата част от тялото. Цялото развитие – скелетно, мускулно, неврологично, зависи от изграждането на сила, гъвкавост и симетрия. За да се случва това при децата, те трябва да са активни. Вместо това получаваме некачествени навици заради начина, по който държат устройствата си.

“Телефонен врат” – Text Neck

На български още си нямаме термин, но е въпрос на време. Така нареченият text neck представлява хронична травма на врата, предизвикана от прекалено дългото държане на главата и погледа надолу – нещо, което е типично за начина, по който боравим с телефоните. 

В тази позиция главата остава без подкрепа, което натоварва мускулите на врата с пет килограма – еквивалента на топка за боулинг.

Когато държим главата в тази позиция, към мускулите във врата и раменете се оказва прекомерно натоварване, което може да предизвика болки в раменете, мускулни и неврологични спазми, хронично главоболие. Тя спомага и за развитието на артритни образувания във врата.

Артрит

С наименованието артрит са групирани над 100 различни състояния, възникващи в стави там, където се срещат две или повече кости. Ако децата имат лоша стойка, ниска активност и неправилна скелетна конструкция, вероятността да развият артритни състояния нараства значително.

Напълняване

С дигитално устройство в ръка времето лети. Заседналият режим води и до прием на повече “лесни” калории, тъй като съзнанието е заето с друго и хапването си върви. Това води след себе си риск от затлъстяване. А в дългосрочен план наднорменото тегло влошава значително както здравето, така и качеството на живот и щастието ни.

И все пак – какво да се направи

Говорете! Темата за позицията на тялото е ключова

Родителите трябва да са наясно с начина, по който стоят децата и би следвало постоянно да правят целенасочени усилия те да се подобрят “изправи се” “дай раменете назад”, “вдигни главата” – колкото пъти е нужно. Обяснявайте ползтите от разтягането и движението. 

Повечето деца дори не осъзнават как стоят и седят и какво си причиняват. При съмнения, че нещата са излезли от контрол, консултирайте се с физиотерапевт

Ограничете времето с устройства

Въведете (или преразгледайте) правилата за използване на устройства. Да, няма да им хареса, но си заслужава да водите тази битка. Търсете начин за прекарване на време без екрани – каране на колело, разхождане на кучето, плуване, тичане, игри, спорт. 

Запомнете: всяка минута, прекарана с устройството, е минута, изгубена за по-доброто здраве и развитие. Разбира се, не е нужно да лишавате децата напълно от достиженията на новия свят. Но балансирайте и следете за въздействието на технологията.

Купувайте добри обувки. КУПУВАЙТЕ ДОБРИ ОБУВКИ!

Стъпалата са основата, върху която е подредено цялото тяло. Ако те не са в добра позиция, цялото тяло страда. Проблемите със стъпалата и походката биха могли да влошат всички останали проблеми, предизвикани на тялото от технологиите.

За мнозина е подходяща следната аналогия – няма да купите евтини гуми на Ferrari, защото то няма да работи добре и да разкрие възможностите си. С обувките е същото: ако децата не носят обувки, които държат стъпалата в правилна позиция и не дават добра опира, това ще засегне цялото им тяло. Това важи особено силно за обувките, с които се ходи на училище и за спортните обувки. 

И накрая:

Дозата е всичко. Както с всяко нещо в живота. Целта ни не трябва да бъде да лишаваме децата от технологията, а да взимаме най-доброто от нея. Затова е нужно да налагаме ограничения – както с храната, сладкото – а по наше време: с телевизията.

Дозата е всичко. За всеки час, прекаран на устройство, организирайте час движение. Осигурете им добри обувки и стимули да прекарват време далеч от дигиталния свят. Карайте децата да се раздвижват през целия ден. Качвайте се по стълбите, а не с асансьора. Играйте. Запишете ги на спорт.

Всичко това ще им се отблагодари (на вас също, бъдете сигурни).

Споделете с приятели: