Какво е Healthy Kids?

Healthy Kids е програма за здравословен начин на живот, насочена към деца и тийнейджъри на възраст от 6 до 16 години. В основата й са физическата дейност на децата и развиването на дългосрочни навици за спортуване и активен живот. Целта ни е докато тренират, децата да получават знание за добрата храна, нуждата от движение и начина, по който функционира тялото.

Програмата е разработена от CrossFit Dream и е базирана на тренировъчната методология CrossFit Kids.

ТРЕНИРОВКИТЕ

Тренировките по програмата Healthy Kids включват умерени физически натоварвания, като основните застъпени спортове са гимнастика и лека атлетика. Комбинацията между тези два спорта дава добра основа за развитие на добра двигателна култура, сила, издръжливост и координация.

При различните възрастови групи тренировките са структурирани по специфичен начин, отговарящ на нивото на развитие на децата – както във физическо отношение, така и в емоционално. В условията на здравословна конкуренция учим хлапетата, че трябва да се стараят, за да напредват и да стават все по-силни и че победата не е задължителна на всяка цена.

Заниманията включват динамична загрявка, време за разтягане и мобилност, развиване на сила и овладяване на гимнастически движения и задължително игра. От децата не търсим спортни постижения, а очакваме старание и желание, които да ни позволят да изградим дългосрочни навици.

Предлагаме програмата в следните възрастови групи:

ХРАНАТА И НАШИТЕ ДЕЦА

Ключова част от програмата са уроците и разговорите, които имаме с децата на тема хранене. По подходящ начин запознаваме малките трениращи с функционирането на човешкото тяло и основните му органи, обясняваме нуждата от приема на достатъчно вода, учим се да четем етикетите на храните и да правим връзка между това, с което се храним, и начина, по който се чувстваме.

В рамките на заниманията говорим за ползата от зеленчуците и вредата, която носят рафинираната захар, наситените мазнини, консумацията на газирани напитки и сокове. Учим се да приготвяме здравословни закуски и да избираме правилно храната, която консумираме.

ЗДРАВЕТО

Наред с развиването на двигателна култура, сила и координация и с получаването на познания за храната, се стремим да насочим децата към по-добри навици във всекидневието. Тук идва и помощта от родителите – периодично ще ви даваме задачи и  насоки, с които да насърчавате децата си да бъдат активни и да взимат добри решения.

Пример за това може да бъде децата да дадат рецепта за вечеряда съставят списък за пазаруване, или пък да изберат активност за почивния ден. Подкрепете ги и им помогнете в това начинание, ако имат нужда. Всички тези активности са съобразени с възрастта и възможностите на децата.