Споделете с приятели:

В тази статия разглеждаме пет основни въпроса:

 • Какво са протеините
 • Защо трябва да приемаме протеини
 • Колко протеини трябва да приемат децата
 • В кои храни колко протеин има
 • Какво става, ако децата приемат твърде малко/твърде много протеини

Какво са протеините?

Името на протеините идва от гръцката дума proteos, която означава основен/първичен, или “заемащ първо място”. Те са основен структурен компонент на всяка клетка в тялото. Това означава, че всеки орган, мускул и клетка в човешкото тяло се нуждае от протеини

Едно лесно обяснение за децата: Протеините са нужни за изграждане, поддържане и възстановяване на телесната тъкан. Най-измеримото за хлапетата – протеините помагат да имаме мускули!

Защо ни трябват протеини

Протеините са основна хранителна група. Когато приемаме протеини (в това число и децата), тялото ги разгражда на аминокиселини, необходими за оптималното функциониране на организма. 

Децата имат особена нужда от протеини заради бързия си растеж. Те помагат са по-добрата концентрация и работата на мозъка. Приемът на богати на протеини храни помага на децата да останат сити за по-дълго време и да не изпитват глад между основните хранения.

Колко протеини трябва да приемат децата?

Препоръките на National Academies – Institute of Medicine (САЩ) са между 10 и 30 на сто от калориите в детското хранене (за деца над 3 години) да са под формата на протеин. Това означава, че за децата между между 4 и 13 години са нужни 0.95 грама протеин на килограм телесно тегло. При тийнейджърите количеството намалява до 0.85 грама на килограм телесно тегло.

Къде са протеините?

Протеините се намират в различни храни – меса, риба, бобови култури, яйца, млечни продукти, ядки, семена и зърнени храни.

 • Яйце, М размер – 6 г протеин
 • Пилешко месо 100 г – 30 г протеин
 • Свинско месо 100 г – 30 г протеин
 • Свинска шунка 100 г – 13 г протеин
 • Пуешка шунка 100 г – 17.5 г протеин
 • Пъстърва 100 г. – 26 г протеин
 • Боб (готвен), 100 г – 9.8 г протеин
 • Леща (варена), 100 г – 9 г протеин
 • Фъстъци, 100 г – 28 г протеин
 • Бадеми – 100 г – 22 г протеин
 • Прясно мляко 2%, 200 мл. – 6.6 г протеин
 • Кисело мляко 3.6%, 100 г – 3.5 г протеин
 • Бяло сирене – 100 г – 16 г протеин
 • Кашкавал от краве мляко, 100 г – 22 г протеин

Едно добро меню

Протеини има в различни храни – и за да е балансирана една диета, трябва да се ядат разнообразни продукти. Важни са и месото, и рибата, и млечните продукти, и бобовите култури. Добре е да се има предвид, че в доста от храните (например в ядките) наред с протеина има и големи количества мазнини.

И така, ето едно примерно дневно меню за дете на 10 години, което тежи 35 килограма (и вижте колко е лесно да се достигне необходимото количество). Общият протеин за деня – около 35 грама

Закуска

 • Чаша мляко (6 г)
 • Сандвич с кашкавал (7 г)

Обяд

 • 1 кюфте (10 г протеин)
 • зеленчукова салата

Вечеря

 • Тиквички с ориз 250 гр (15 г протеин)

Простата сметка показва, че дори без междинни хранения и без да се прекалява с храната, децата би следвало лесно да си осигуряват нужната доза протеин. Именно това е по-честият случай, който ние наблюдаваме при децата, които тренират при нас: приема се повече протеин, отколкото е нужен за оптимално развитие (когато говорим за въглехидратите, ситуацията е много по-стряскаща).

Какво става, ако се приемат прекалено много протеини?

Не бива да се забравя, че протеините – както въглехидратите и мазнините – съдържат калории, а всички калории, които не успяваме да изразходим, се складират в тялото като мазнини. 

Освен това прекомерната консумация на протеин натоварва работата на бъбреците и може да спомогне за дехидратация. 

Прекомерният прием на калории, които не се изразходват, с времето води до затлъстяване и напълняване. А заедно с тях се проявяват рисковете от страховити хронични болести, проблеми с растежа на костната структура и работата на сърцето.

А ако са недостатъчни?

Недостатъчното количество протеини в режима на децата може да предизвика редица проблеми. Някои от тях са типични за много от децата – слаба конценцрация, честа умора и усещане за отпадалост, болки в костите и ставите. Не са редки случаите, при които увеличаването на приема на протеини рязко променя тези оплаквания.

По-сериозните проблеми са свързани с процес на по-бавно зарастване на рани, понижаване на имунитета и предразположеност към хронични заболявания. При такива състояния най-добрият вариант е да се потърси лекарска помощ и/или услугите на диетолог.

Протеините и спорта

И понеже нашата основна задача е да се занимаваме със спорта при децата, няма как да подминем темата. При активно спортуващи деца и тийнейджъри дневната доза протеин може да бъде увеличена до 1.6-1.8 грама на килограм телесно тегло. Според проучване на American College of Nutrition това увеличение може да подпомогне изграждането на мускулна маса. 

Отвъд тези количества обаче няма доказателства за ползи от допълнителен прием на протеини. Нещо повече – приемането на добавка протеин на прах или под друга форма не се препоръчва.

Тук е важно да посочим и какво означава активно спортуващи – това са деца, които отделят повече от един час дневно в интензивна спортна дейност. Ако за вашето дете това не е налице, съветът ни е увеличеният прием на протеин да е само в дните на висока активност.

Обобщение

Приемането на достатъчно протеини е ключово за хармоничното развитие на децата. С тях обаче, както и с каквото и да е друго, не бива да се прекалява. Отклоненията и в двете посоки – твърде нисък или твърде висок прием – крият опасности за здравето.

Опитвайте се да осигурите на децата качествени протеини, като обръщате внимание и на останалите хранителни групи (въглехидрати, мазнини) при приема. Намерете онези храни, които пасват на вкусовете на вашето дете и осигурете достатъчното количество всеки ден.

Използвани са материали от:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
https://www.hellomotherhood.com/protein-intake-for-kids-7614829.html
https://foodinsight.org/getting-childhood-off-to-a-strong-start-with-protein/
https://www.karger.com/Article/Abstract/95009
https://foodinsight.org/getting-childhood-off-to-a-strong-start-with-protein/
https://www.bb-team.org/hrani/

Споделете с приятели: