Споделете с приятели:

Какво е мускулната треска?

Мускулната треска е често оплакване след тренировка – особено когато тя е била по-интензивна от обикновено или пък е включвала по-нетипични за обичайния тренировъчен ритъм упражнения и движения.

Грубо казано, мускулната треска е резултат от микроскопични разкъсвания на мускулна тъкан. Процесът по възстановяването й е свързан с процеси в тялото, които предизвикват известна болка, но резултатът е по-здрави и силни мускули. По същество мускулната треска е два основни вида – непосредствена и отложена.

Непосредствена мускулна треска

Тя е известна и още като остра мускулна треска. Това е усещането веднага след натоварване. Най-често то се описва като пареща болка, предизвикана от натрупването на лактат в мускулите. Този тип мускулна треска преминава много бързо.

Ще се сетите за него, ако сте скиор – в края на дълго спускане не може да не сте усещали парене и слабост в бедрените мускули точно над коляното. Причината е, че те са стояли в стегнато състояние необичайно дълго.

Причина за непосредствената мускулна треска са изометричните и концентричните натоварвания. При тях мускулите се стягат или остават стегнати и се ограничава достъпа на кръв и кислород. Липсата им води до болка и често усещане за схващане по време на натоварването.

Отложена мускулна треска

Отложената мускулна треска (delayed onset muscle soreness) най-честото състояние, което предизвиква оплаквания и дискомфорт след тренировка. Обикновено се появява ден-два след натоварването, на което сме се подложили. Този тип мускулна треска е съвсем нормален процес, който идва като част от възстановяването и растежа на мускулите.

Основна причина за отложената мускулна треска са ексцентричните мускулни натоварвания – фазата на издължаване на мускулите. Именно тогава се получават микротравмите, които впоследствие тялото лекува и които носят неприятното усещане на болка.

Мускулната треска при децата

Децата могат да изпитват мускулна треска, като симптомите за това се засилват заедно с фазата на интензивния растеж – след 6-7 годишна възраст. При по-малките деца вторият тип мускулна треска се наблюдава изключително рядко. С растежа и развитието на мускулатурата постепенно мускулните трески стават нормални за подрастващите.

Причината по-малките деца да не изпитват отложена мускулна треска е липсата на добре развита мускулатура и съответно анаеробна система. Именно при анаеробните натоварвания се произвежда лактатът, който води до болките в мускулите.

Какво означава това за децата?

На практика липсата на солидна мускулатура позволява децата да бъдат тренирани ефективно с динамични упражнения, бягане, плуване, скачане и игри. Това е и причината да ни изглеждат неуморни на фона на движението, което един възрастен може да понесе.

Това е времето, в което трябва да се изградят двигателни навици, координация, баланс и гъвкавост. Важно е този период да се използва за работа върху пълен обем на движение на ставите, мобилност и прецизност.

Постепенно с развитието на мускулната маса трябва да се добавят тренировки с допълнителна, външна тежест. Това обаче трябва да става единствено при достатъчно развити умения на предходната фаза.

Как да противодействаме на мускулната треска?

Както за всяко нещо в живота, за мускулната треска също трябва да сме подготвени. Има няколко правила, които трябва да се спазват, за да може симптомите й да бъдат ограничени и да не стига до прекалено болезнени преживявания.

Разтягане след тренировка

След интензивна тренировка мускулите трябва да се отпуснат. Това най-добре става с разтягане – не подценявайте тези десетина минути допълнителна работа, защото те ще се отплатят щедро, лишавайки децата (или вас) от неприятните болки. Освен това разтягането ще помогне за подобряване на кръвообращението и мобилността на тялото.

Храна

Първото правило, разбира се, е храната. Пълноценната храна винаги помага – защото зарежда тялото с качествени суровини. Особено важна е храната обаче след тренировка. Възможно по-скоро след интензивно натоварване е нужен прием на въглехидрати (за запълване на изхабените запаси от тялото). Препоръчително е количеството въглехидрат да е умерено и да е с натурален източник. По възможност – плод или зеленчук.

Приемът на протеини също е от ключово значение – в часовете след тренировка трябва да се приема храна, богата и на протеин. Причината е прозаична: мускулите, които сме травмирали, имат нужда от възстановяване. А както знаем – мускулите са съставени от протеин.

Вода

Макар да няма пряко отношение към симптомите, които причиняват мускулна треска, дори минимална дехидратация може да засили болките в мускулите. Затова контролирайте приема на вода на вашето дете в часовете и дните след интензивно натоварване.

Мускулната треска е тук. Какво да правим?

Нужно е да запомните едно: за да се излекуват микротравмите в мускулите, трябва да се осигури добро кръвоснабдяване на засегнатите области. Най-грубо казано това означава: не оставяйте децата да лежат и да охкат, а се постарайте да се раздвижват (същото, разбира се, важи и за възрастните).

Движение

Най-добрият вариант при остра мускулна треска е да се осигури движение. Например при болки в бедрените мускули е добре да се осигури разходка. Не интензивна, но все пак с известна продължителност

Масаж

Без да звучи кой знае колко ангажиращо – масажирайте засегнатите места. Става дума просто за леко разтриване, което да затопли мускулите и да осигури освежаване и подобряване на кръвообращението

Упражнения

Раздвижване, стреч и дори тренировка – това е най-добрият лек срещу мускулната треска. Трябва да фокусирате усилията около засегнатите области, без обаче да изисквате прекомерна интензивност. Наричаме това активно възстановяване – лека тренировка, която да осигури повишаване на тонуса и отместване на вниманието от болките.

Вместо заключение

Мускулната треска е нормална част от всеки тренировъчен процес. При децата тя се появява постепенно с възрастта и е сигнал за развитие на мускулатурата.

Въпреки че е нормално децата да изпитват мускулна треска след натоварване, никога не подценявайте оплакванията. Опитайте се да разберете каква е болката и къде се появява. При остра или неспецифична болка наблюдавайте и ако трябва – потърсете консултация. Ако обаче болката минава при леко раздвижване и разтягане – всичко е наред – на детето му растат мускули 😀

Споделете с приятели: