Споделете с приятели:

Мотивацията е не е лесна задача – както при възрастните, така и при децата. Да започнем нещо често пъти звучи по-лесно, отколкото да го продължим във времето. Между добрите пожелания и реалните действия за промяна често има огромна пропаст и неудовлетворение.

Да погледнем възрастните – обикновено при взимането на някакво решение за промяна сме готови на кардинални решения – от утре започвам да спортувам, от понеделник спирам да ям захар, ще си тръгвам от работа точно в 5 и така нататък. В повечето случаи решението ни е съвсем рационално и обосновано и се заемаме да го превърнем в навик.

Минава известно време обаче и става така, че започваме да увъртаме около този нов навик – къде с някое изключение, къде с по-свободно тълкуване на поетия ангажимент. И така с времето доброто ни намерение за промяна не се ознаменува с успех.

Ние обаче не искаме това да се случва нито на нас, нито на хлапетата от програмата ни HealthyKids! Затова, когато си поставяме цел, тя трябва да отговаря на няколко основни изисквания:

  • да бъде ясна
  • да бъде измерима
  • да бъде реалистична

Съществуват различни критерии за поставянето на цели, тук ще се спрем по-скоро върху измерването на резултата. За целта ще използваме проста техника: Не късай веригата! В детската ни програма за по-симпатично сме я кръстили “Верига на успеха”

Какво представлява “Веригата на успеха”

Веригата на успеха измерва ясно колко дълго сме спазвали своето обещание. Тя е много проста: взима се календар (месечен/годишен) и за всеки ден, в който е изпълнена поставената задача, датата се се зачертава с голям и плътен хикс. Целта е ден след ден хиксовете да се свързват и така веригата да става все по-дълга.

Веригата на успеха – календар за февруари 2020

Защо използваме Верига на успеха в детските тренировки?

Имаме няколко причини да го правим – първата и най-очевидна е, че това е много лесен за обяснение и разбиране метод. Съчетан с ясна и измерима задача той дава на децата инструмент, с който те да се чувстват успешни ден след ден.

Освен това:

  • учи децата на отговорност и отчетност
  • помага им да преодолеят трудности при някои задачи
  • увеличава дългосрочната мотивация, след като първоначално са били положени усилия – все пак всеки би искал неговата верига да е максимално дълга.
  • превръща активността в полезен навик
  • ангажира и останалите в семейството, което неминуемо води до повече време заедно

Какви цели преследваме с Веригата на успеха?

На първо място – постоянство. На второ – увеличаване на самочувствието на децата и тяхната увереност във физическите им способности. Най-важното обаче е, че можем да извършваме много повече работа извън залата.

Ето пример с февруарската ни задача – да правят по 20 клека със събрани крака (за малките) и 20 клека срещу стена + 20 коремни преси дневно за големите.

В рамките на тренировки два пъти седмично бихме могли да правим по 40-50 клека на тренировка, или общо под 100 клека. За същата тази седмица при изпълнение на зададената цел ще имаме близо 150 клека – а с това формата на изпълнение и издръжливостта ще се повишат значително. При това – в домашни условия.

Освен за чисто физически задачи, през следващите месеци ще имаме и друг тип предизвикателства – седмица без захар, седмица с бягане и т.н. Така че ще става още по-интересно, обещаваме!

Това, от което имаме нужда, е и участието на родителите с ангажираност, разбиране и подкрепа. Защото от семейството зависи какви навици ще имат децата – били те още малки или вече тийнейджъри.

Защото само заедно можем от верига на успеха да преминем към възпитаване на успешни млади хора, които имат цели и достатъчно отговорност и мотивация да ги преследват!

Споделете с приятели: