Споделете с приятели:

И ето, че годината отива към своя край. Децата отново са принудително вкъщи, а за родителите остава отговорността да ги стимулират да се движат и да останат активни и в добро настроение.

Ето какво ви предлагаме ние – малко развлечения с всекидневни предизвикателства. През всеки ден от декември децата ще получават по една задача, свързана с физическа или умствена активност. При всяка изпълнена задача – съответната дата в календара се задрасква.

Целта е в края на месеца да имаме задраскани максимален брой дати.

Задачите ще са лесни – например да направят 30 коремни преси за деня. Но има и сложни: да не ядат никаква захар за един цял ден, да прекарат по-малко от 2 часа на електронно устройство, да подредят цялата си стая и така нататък.

Тук имаме нужда и от родителите: помогнете ни, помогнете и на децата – разпечатайте този календар, или го попълвайте в някаква дигитална форма. А от време навреме ни изпращайте по някой клип или снимка, това ще ни стопли и ще ни даде много позитивна емоция!

Календарът може да свалите тук

И разбира се, за най-усърдните ще има награда в края на месеца! Така че – запрятайте ръкави и започвайте да действате 🙂

В тази статия ще виждате и предизвикателствата за всеки ден:

1 декември: Открий отделните спортове в главоблъсканицата. Когато си готов – изпълни 30 коремни преси

2 декември: Опитай да стоиш на един крак – по една минута на всеки от краката си. След това направи 20 страаашно високи скока – колкото по-високи, толкова по-добре!

3 декември: бягай на място – подпри се с ръце, все едно искаш да бутнеш стената. Така тичай 2 минути. После почини, изпий чаша вода и тичай още две минути!

4 декември: накарай някой възрастен да играе с теб на гоненица. Играете до тогава, докато някой спечели пет игри. След това и двамата направете по 20 клека!

5 декември: събота е ден за игра на цялото семейство! Нужни са ви леген, по 5 чифта чорапи (направени на топка) и точност :). Поставяте легена на предизвикателно място, отдалечавате се и стреляте! За всеки “кош” останалите изпълняват 5 повторения, за всеки неуспех – ти изпълняваш 5 повторения. След всеки кръг (когато някой хвърли пет пъти) сменяте упражненията и избирате едно между: коремни преси, бърпита, клекове, лицеви опори, напади (бройката е за всеки крак)

6 декември: неделя е ден за домашна храна! Задачата ти е да хапваш зеленчук на всяко основно хранене. Да, дори и на закуска 🙂 Можеш да избираш между любимите си зеленчуци, но сега е сезонът на вкусните моркови, зеле, чушки, карфиол и разбира се: тиква!

7 декември: днес задачата е много лесна – трябва да “натрупаш” 5 минути в стойка за лицева опора – със стегнат корем и дупе и длани под раменете. На всяко прекъсване правиш по 8 коремни преси!

8 декември: ден за балансиране – на всеки 30 минути, които прекараш на компютъра/пред телевизора трябва да изпълниш 10 клека.

9 декември: да се подпрем на стената – изпълняваме китайско столче, като предизвикваме някой възрастен. Играе се в три рунда и след всеки рунд загубилият прави по 10 коремни преси.

10 декември: Открий съкровищата! За всеки намерен от теб предмет останалите правят 10 повторения от упражнение по твой избор. Всеки участник трябва да скрие по 5 неща и да ги обяви предварително в списък. Ако до 60 минути след началото на играта предметите не са намерени, всички заедно правят по 20 бърпита.

11 декември: да потичаме навън – измислете си цел, до която да се състезавате с някого – може да е дете, може да е възрастен. Който изгуби, той избира следващата цел.

12 декември: помощник в кухнята – помогни за приготвянето на вкусно и полезно ядене!

13 декември: неделя – игра с карти! Отделете картите от 4 до 8 и ги разхвърляйте върху масата. При старт всеки си изтегля една карта – каквото число има на нея, толкова повторения изпълнява от: пика – клекове, купа – коремни преси, каро – бърпита, спатия напади (на крак). Когато завърши, тегли нова карта. Победител е този, който събере най-много карти

14 декември: един ден без никаква захар! Днес мисията е много проста и ние вярваме, че ще се справиш с нея по безупречен начин: единствената ти цел за деня е да не хапнеш нищо сладко. Ще успееш ли?

15 декември: пусни часовника да отмери 12 минути. В началото на всяка минута изпъляваш по 8 клека. Почивай до края на минутата

16 декември: Рачешки истории: днес ходим като раци. С лице и корем към тавана, с дланите и ходилата на земята. Поиграйте, докато овладеете позата, след това разнообразете с разходки из стаята и пренасяне на леки “товари”, поставени на корема.

Ако стигнете до състезание, забавлението е гарантирано!

17 декември: Светът се обръща с главата надолу! Ще се упражняваме да правим стойки на ръце! Задължително е това да стане под надзора на възрастен – ако те е страх да се изправиш до стената, просто качи краката на шкафа и опри ръце в земята: задачата е да направиш три пъти по 30 секунди

18 декември: Колко си издръжлив? Днес задачата е да изпълниш максимален брой бърпита в рамките на две минути. Съвет от нас: предизвикай който и да е възрастен и го размажи!

19 декември: Игри на късмета – изрежи тези две зарчета и си готов за игра: каквото ти се падне, това изпълняваш. Когато ти се падне нашият талисман, останалите в играта правят упражнението от второто зарче в продължение на 30 секунди 🙂

20 декември: Бъди точен! Трябват ви две чаши (или повече, ако играчите са повече) и едно топче. Двама или повече души могат да играят, като топчето не се пипа с ръце – то се поставя в чашата на първия играч и той подхвърля към втория. Вторият с чашата си трябва да улови топчето и така нататък. При всяко падане на топчето всички правят по 10 клека.

Какъв резултат можете да стигнете? Можете ли да достигнете 20? или 50?

21 декември: Задачата за деня е да ядеш само добра храна. Без никакви вредни храни, пържено, панирано. Възрастните ще разберат и с радост ще ти помогнат да се справиш и с това предизвикателство!

22 декември: Нужен ти е балон – разбира се – надут. Започваш да жонглираш с него: трябва да направиш 20 “крачета” с левия и още 20 с десния. После 20 главички. Накрая: 50 пъти да бутнеш балона нагоре с опакото на лявата и с опакото на дясната ръка. За всяко падане на балона правиш по 5 коремни преси!

23 декември: Да се поизпотим перди празниците. Определяте пет работни станции: на първа станция правите коремни преси, на втора станция клекове, на трета – джъмпинг джакове, на четвърта – китайско столче. На петата станция почивате. 

Работи се в режим 30 секунди работа, 30 секунди почивка. Завъртете поне три пъти.

24 декември: Готвим се за празник и ни трябват танциии! Пусни най-щурата си любима песен и не спирай да танцуваш до нейния край. Почини си и накарай този, с когото се забавляваш, да пусне своята любима песен – нека и той танцува като щур. Накрая изберете още една песен и танцувайте и двамата!

25 декември – домашен боулинг. Нужни са топки (по възможност леки) и хартиени или пластмасови чаши. Чашите се нареждат като пирамидално във верикала и играта започва! За страйк противникът прави 10 бърпита, за спеър (ако свалиш чашите с два изстрела) – 10 клека. За всяка несвалена чаша ти изпълняваш по 3 напада на крак

26 декември – Корем от стомана – разполагаш с две минути, за да направиш колкото можеш повече коремни преси! Задължително ни изпрати снимка и резултат!

27 декември – Мечо ще си тренира: кръгова тренировка с пет работни станции. Работим 30 секунди, 30 секунди почиваме, като за това време се преместваме с мечо ходене до следващата работна станция. Станция 1: коремни преси, станция 2 – супермени, станция три напади, станция 4 – скокове на място, станция 5 – почивка. Обикаляме три пъти.

28 декември: кулинарен помощник! Днес мисиите са две: първата е да помагаш с приготвянето на всяко от храненията за деня. А втората – да хапваш плодове! Целта е на основните хранения да хапнеш по 100 гр плод и да не ядеш нищо друго сладко през деня. Ще се справиш ли?

29 декември: Кенгурски истории! Ще скачаме, ще щуреем и ще тренираме! Вземи плюшена играчка – задачата ти е да я прескачаш 2 минути- първо напред-назад, след това поемаш въздух и чаша вода и нови две минути, в които прескачаме странично. Колко пъти ще я прескочиш? Ако смяташ, че е лесно – опитай да прескачаш ученическата си раница 🙂

30 декември: скоростно подреждане! Уговори награда и сложи таймер – ако успееш да се справиш с почистването преди да изтече времето, ще се насладиш на желанието си. Ако обаче не се справиш: имаша да изпълняваш едно желание на този, с когото си се обзаложил. Бъди внимателен!

31 декември: Огледалце, огледалце – заедно с другия играч заставате един срещу друг и се опитваш точно да повториш неговите движения. Той има 2 минути, в които трябва да се движиш като него. След това се сменяте. Предивикай го с маймунски движения, бърпита, клекове – или каквото ти хрумне. Който не се справи с повтарянето, трябва да изпълни 20 бърпита! Заслужава си да се постараеш 🙂 

Споделете с приятели: