Здраве и хранене

Здраве и хранене

Ние вярваме, че правилното хранене е ключът към здравето. Добавяме към това спорта и игрите и вече имаме рецепта за щастие. При възрастните, а още повече – при децата, важността от добри хранителни навици бива неглижирана. Затова ние имаме собствен инструмент за създаване на здравословен режим.

Healthy Journal

Навиците не са даденост. Те се изграждат ден след ден и крачка по крачка. Но пък когато са устойчиви, тогава няма нищо по-силно от тях. Затова е важно какви навици изграждаме при децата: такива, които ще им помагат дългосрочно, или такива, които ще им вредят.

Ще илюстрираме с пример: навикът на всяко ядене да се пие сок (да речем една чаша стандартен плодов сок от магазина с обяда и една – с вечерята) води до прием на около 40 гр. захар всеки ден. Устойчивото повтаряне на това поведение за един месец вкарва в тялото на детето над 1 кг. захар. Стряскащо е, нали?

На другата везна слагаме 1 час активни игри (спорт) дневно. В края на месеца имаме 30 часа, в които хлапето е растяло, развивало се е и е трупало умения и самочувствие.

Healthy Journal е инструментът, който Healthy Kids използва за първоначална оценка на навиците на децата и полагането на основи за извличане на дългосрочни ползи. За използването и попълването му е нужна помощта на родител. Така че – молим ви да ни подкрепите.

Какво е Healthy Journal?

Healthy Journal е дневник на желаните поведения, които искаме да възпитаме като дългосрочни здравословни навици. В него се дават точки при изпълнението на определени действия. Спрели сме се на:

  • Здравословна закуска за деня
  • Консумация на вода – брой чаши за деня
  • Консумация на плодове/зеленчуци/протеини
  • Физическа активност
  • Използване на компютър/телефон/телевизор
  • Консумация на вредни храни
  • Качество на съня

Как се прави?

Детето всеки ден оцветява постиженията си и смята точки. В края на деня се сумират точките за деня и родителят се подписва. В края на седмицата се смята общ брой на точките. На база броя точки можем да мотивираме детето към промяна на действия или запазване на постигнатите резултати.

План на играта

Всички деца от програмата Healthy Kids ще получат по един дневник за осем седмици. Към него ще добавим инструкции – идеи за здравословни закуски, препоръки за физическа активност, идеи за ограничаване на зяпането в телевизор/телефон.

Седмица 1

В първата седмица задачата е при родителя: той ще е отговорен да попълва съвестно Healthy Journal за своето дете. Целта е да е ясна базата, от която тръгваме да изграждаме навиците. Всеки ден родителят ще отбелязва резултатите и в края на седмицата ще имаме ясна картина къде се намираме.

Седмица 2

Във втората седмица представяме дневника на децата и им даваме отговорността: те сами ще попълват и оцветяват постиженията и ще смятат точките си. След края на седмицата ще обсъдим кой колко точки има и как да направим така, че резултатите да се подобрят занапред.

Седмица 3

Децата продължават да попълват Healthy Journal и след края на седмицата проверяваме напредъка им – къде им е било лесно, къде – трудно, как можем да им помогнем да имат по-добри постижения и т.н.

Седмица 4

За последната седмица даваме стимул: за тези, които постигнат най-добри резултати ще има награда. Така ще накараме децата да са още по-активни в преследването на точките. Накрая правим разбор заедно и коментираме постиженията.

Финал

След четвъртата седмица децата сами ще попълват дневника си, като периодично ще обогатяваме и разнообразяваме задачите в него. Така че, родители, бъдете готови да помагате и да участвате в създаването на съвсем нови навици!

Пример на дневника има тук: